kredietverzekering-coface

Debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer wordt in de meeste ondernemingen onderschat. De administratie op orde hebben, is erg belangrijk voor een bedrijf. Wanneer dit niet op orde is, kan dit zelfs uitdraaien tot een faillissement. Veel ondernemingen laten dan ook hun debiteurenbeheer uitbesteden, zodat alle zorgen omtrent openstaande facturen uit handen worden genomen. Ook de stappen die ondernomen moeten worden zodra een factuur niet betaald is, vallen onder debiteurenbeheer.
 

Wat houdt een goed debiteurenbeheer in?

Het begrip debiteurenbeheer bevat alle activiteiten die een onderneming uitvoert om ervoor te zorgen dat klanten de openstaande rekeningen betalen. Hierbij is een goede administratie erg belangrijk. Met een goede administratie kan namelijk voorkomen worden dat een klant niet op tijd betaald of zelf helemaal niet betaald. Wanneer u als bedrijf de administratie niet goed op orde heeft, dan zou dit zelfs kunnen leiden tot een faillissement van uw eigen bedrijf. De meeste faillissementen ontstaan dan ook door een slecht debiteurenbeheer. Een goed debiteurenbeheer bestaat onder andere uit:
  • Het vooraf controleren van de kredietwaardigheid van uw klanten
Voordat u een samenwerking aan gaat met een nieuwe relatie, kunt u het beste de kredietwaardigheid van uw nieuwe relatie controleren. Hiermee controleert u de kredietwaardigheid van een bedrijf om te kijken of deze in staat is om uw openstaande facturen te betalen. Controleer bij Coface eenvoudig de kredietwaardigheid van uw klanten.
  • Het regelmatig controleren van uw huidige klanten op kredietrisico’s
Niet alleen wanneer u een samenwerking aan gaat met een nieuwe klant is het verstandig om een kredietwaardigheidscheck uit te voeren. Het is ook verstandig om uw bestaande klanten regelmatig te controleren op hun kredietwaardigheid.
  • Het tijdig signaleren van achterstallige betalingen
Ook het tijdig signaleren van achterstallige betalingen behoort tot een goed debiteurenbeheer. Stel hiervoor passende procedures op. Hierbij kunt u bijvoorbeeld werken met verschillende systemen die een automatische betaalherinnering kunnen sturen naar de klant. Wanneer doet u een telefonische aanmaning en wanneer schakelt u een incassobureau in? Dit zijn allerlei procedures die u kunt opstellen voor het op tijd signaleren van achterstallige betalingen. Ook duidelijke afspraken met de klant zijn hierbij erg belangrijk.
 

Debiteurenbeheer uitbesteden of toch zelf doen?

Gaat u uw debiteurenbeheer uitbestede of toch zelf doen? Dit is geheel aan u. Het hangt vaak ook af van de hoeveelheid debiteuren dat u heeft. Over het algemeen kunnen kleine bedrijven hun debiteurenbeheer nog zelf bijhouden. Voor middelgrote bedrijven en grote bedrijven geldt dat u het beter kunt uitbesteden.
Debiteurenbeheer
Meer informatie over uw debiteuren?
Neem dan contact op met Coface Nederland via:
 
0765737171 of marketing-netherlands@coface.com 
 
Verbeter uw creditmanagement met Coface als business partner.

Voorziening dubieuze debiteuren

Debiteuren verzekeren

Debiteurenrisico