kredietverzekering nieuws publicaties
09/09/2015
Economisch nieuws

Latijns-Amerika: is er leven na de grondstoffencrash?

Latijns-Amerika: is er leven na de grondstoffencrash?

De Latijns-Amerikaanse groei is al sinds 2011 aan het vertragen. Deze sombere situatie, het gevolg van zwakke binnenlandse fundamentals, wordt sinds de tweede helft van 2014 door cyclische factoren verergerd. In 2015 is de neerwaartse trend nog versterkt, zodat wij verwachten dat het bbp van de regio met 0,2% zal krimpen. Dit wordt de eerste recessie sinds 2009, toen de activiteit door toedoen van de subprimecrisis met 1,4% terugviel.

In deze studie focussen we op de drie Latijns-Amerikaanse landen Argentinië, Colombia en Ecuador. Argentinië houdt in oktober presidentsverkiezingen en zal volgens de verwachtingen in 2015 een evenwicht bereiken. Colombia heeft in 2014 goed gepresteerd maar verliest vaart als gevolg van de lagere olieprijzen. De Ecuadoraanse economie word eveneens nog altijd zwaar getroffen door de goedkope olie.

Het tweede deel van het Panorama geeft de laatste updates van onze sectorbarometer voor Latijns-Amerika. In dit gedeelte belichten we de financiële prestaties van ondernemingen in verschillende sectoren en kijken we waar de risico's toegenomen zijn en waar ze stabiel blijven. De derde sectie maakt een overzicht van de gevoelige sectoren in Argentinië en Colombia.

Vrijwel alle belangrijke economieën zouden in 2015 moeten vertragen.

De belangrijkste negatieve bijdrage komt van de landen aan de Atlantische Oceaan. Coface verwacht dat Brazilië in 2015 met 2,5% zal inkrimpen en Venezuela met 7%.

regional

Chili en Peru zijn de twee enige grote economieën die dit jaar een lichte verbetering zouden moeten melden, nadat ze in 2014 een sterke vertraging hebben gekend. In 2016 zal de groei weer positief worden, naar een schuchter maximum van 0,8%. Externe fundamentals zullen in het algemeen nog altijd een negatieve weerslag hebben op Latijns-Amerika.  De relatieve groeiverbetering in 2016 zou voortvloeien uit een lager dan verwachte recessie in Brazilië in 2016.

De achteruitgang van de economische activiteit heeft een negatieve impact gehad op de valuta van de regio.

Deze trend werd gestimuleerd door de recente versterking van de US dollar, die kan worden verklaard door de perceptie van de beleggers dat de Amerikaanse economie in de volgende maanden beter zal presteren dan de andere, en door de verwachte verstrakking van het monetair beleid van de VS.

currencies (1)

Bijgevolg zijn de vijf belangrijkste zwevende valuta in Latijns-Amerika (de Braziliaanse real, de Colombiaanse, Chileense en Mexicaanse peso en de Peruviaanse novo soles) sterk in waarde gedaald.

De meeste sectoren in Latijns-Amerika worden nu als hoog risico beschouwd.

In Latijns-Amerika zijn de risico's in de voorbije maanden meestal toegenomen, tegen een achtergrond van lage grondstoffenprijzen en hun weerslag op de activiteit. De meeste sectoren worden nu als hoog risico beschouwd. De vijf grootste economieën zijn Brazilië, Mexico, Argentinië, Colombia en Chili.

latam (1)

Ze vertegenwoordigen samen 83% van het bbp van de regio. In de context van de lagere groei van het bbp van het continent, melden veel sectoren een verslechtering van hun risicoperceptie. Dit deel van het Panorama onderzoekt de vooruitzichten voor elk segment. Deze editie richt zich ook op de retailsector in Colombia, die wegens de zwakkere economische activiteit vertraagt, en op de Argentijnse agrovoeding, die negatief wordt beïnvloed door het sterke interventionisme van de overheid.

DOWNLOAD THIS PUBLICATION

  •  Country Risk
  • Sector Barometer
  • Sectors
Dit persbericht downloaden : Latijns-Amerika: is er leven na de grondstoffencrash? (244,70 kB)

Contact


Kris Degreef

Media Contact
Vorstlaan, 100 Boulevard du Souverain
B-1170 Brussels
BELGIUM
Mail: Kris.degreef@coface.com 

Naar boven