kredietverzekering nieuws publicaties
07/09/2021
Economische Publicaties

Wat zijn de vooruitzichten voor de Verenigde Arabische Emiraten na COVID-19?

Coface Focus: Welke perspectieven voor de VAE na COVID-19? Op de afbeelding ziet u zakenmensen discussiëren op een containerterminal.

De economie van de VAE kreeg in 2020 te maken met een dubbele schok. De eerste hield verband met de ineenstorting van de olieprijzen na de onenigheid tussen Rusland en Saudi-Arabië in maart 2020, de tweede was de COVID-19-pandemie. Volgens voorlopige ramingen is de economie van de VAE in 2020 met 6,1% gekrompen. Voor 2021 zijn de vooruitzichten echter rooskleuriger: Coface verwacht dat de groei dit jaar op 3,1% zal uitkomen dankzij een snelle vaccinatiecampagne in de VAE, een fors herstel van de wereldeconomie en de opleving van de energieprijzen.

De omvang van het herstel zal echter van sector tot sector verschillen. Wij verwachten dat de prestaties in het toerisme, de bouw en de detailhandel nauw zullen aansluiten bij de nieuwe varianten van het virus. De Expo 2020, die in oktober 2021 na een jaar uitstel van start moet gaan, zal het toerisme naar het land lokken. Er wordt echter niet verwacht dat het toerisme van voor COVID-19 onmiddellijk zal terugkeren en dit zal afhangen van de gezondheidssituatie ter plaatse en in de landen van herkomst. De terugkeer van toeristen en expats naar de VAE zal, gezien hun hub-status, grotendeels bepalend zijn voor het herstel in de bouw en het vastgoed, maar werken op afstand en winkelen zouden een rem kunnen zijn. Via het toerisme zal COVID-19 ook bepalend zijn voor de retailsector, een van de meest gediversifieerde en ontwikkelde in de regio. De verkoop wordt echter ondersteund door een inhaalvraag omdat de consumenten hun aankopen van grote bedragen tijdens de pandemie hebben uitgesteld.

Olie en transport zullen profiteren van het sterke wereldwijde en regionale economische herstel, alsook van dat van de handel. In juli 2021 zijn de VAE met de OPEC+-groep overeengekomen om hun basisreferentie voor de olieproductie te verhogen. Ondanks uitdagingen blijven de vooruitzichten voor de oliesector in de VAE positief, in lijn met enkele investeringsprojecten die de productiecapaciteit van het land beogen uit te breiden. De positie van de VAE als regionaal handelsknooppunt zal hun transportsector ondersteunen.

Onder deze omstandigheden zal de normalisering van de betrekkingen tussen de VAE en Israël voor beide partijen winstgevend zijn in termen van handel en investeringen in een verscheidenheid van sectoren. Anderzijds kunnen er onverwachte spanningen ontstaan met Saoedi-Arabië, dat al lang een bondgenoot van de VAE is, over de concurrentie om de status van regionaal knooppunt. Verwacht wordt echter dat deze beperkt zullen blijven tot de economische sfeer.

 

 

 

 

 

 

 

Deze publicatie downloaden : Wat zijn de vooruitzichten voor de Verenigde Arabische Emiraten na COV... (505,91 kB)
Naar boven