kredietverzekering nieuws publicaties
11/03/2021
Economische Publicaties

Midden-Oosten en Afrika: schommelende olieprijzen leiden tot uiteenlopende gevolgen voor de producerende landen, waaronder diversificatie

Afrika | Midden-Oosten | oliesector | landen risicobeoordeling

De negatieve impact van de COVID-19 pandemie op de mondiale bbp-groei en handelsvolumes veroorzaakte een scherpe daling van de olieprijzen. Na een daling tot 15 USD medio april herstelden de Brentprijzen voor ruwe olie zich tot een gemiddelde van 41,7 USD voor het jaar 2020 tegenover 64,3 USD in 2019.

Coface verwacht dat de olieprijzen in de komende kwartalen volatiel zullen blijven, met een gemiddelde prognose voor 2021 van USD 60 per vat op het moment van schrijven. Deze tijdelijke prijsdaling heeft de olie-exporteurs uit het Midden-Oosten en Afrika op verschillende manieren getroffen, op basis van de afhankelijkheid van hun nationale productie van olie, alsook hun fiscale sterkte en internationale reserves. Landen als Oman, Iran, Angola, Congo, en Equatorial Guinea hebben een hogere mate van olie-afhankelijkheid in termen van BBP.  BahreinAlgerijeTsjaad en Nigeria zijn voor een kleiner deel van hun nationale productie afhankelijk van de koolwaterstoffensector, maar zijn voor hun uitvoer en belastinginkomsten wel sterk afhankelijk van olie. Beide categorieën lopen dan ook een groter risico op economische ontwrichting als gevolg van volatiele energieprijzen. Landen met hogere internationale reserves en sterke financiële buffers (Saoedi-Arabië, Abu Dhabi, Koeweit en Qatar) - Algerije en Libië vormen hierop een uitzondering, omdat hun buffers worden gebruikt om tekorten aan te zuiveren (Algerije) of door de VN zijn bevroren (Libië) - kunnen beschikken over een sterkere budgettaire vuurkracht. Hun verslechterde financiële situatie (groter begrotingstekort en hogere overheidsschuld) zal hen echter weerhouden. Bovendien zijn de investeringen in olie en gas uitgesteld of is de realisatie ervan vertraagd. Bijgevolg zijn deze landen steeds meer geïnteresseerd in investeringen in activiteiten buiten de oliesector. Hernieuwbare energiebronnen kunnen voor hen dan ook een belangrijke bron van diversificatie vormen (Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië), naast het klassieke toerisme, de financiële sector, het vervoer en de bouw (Qatar, Verenigde Arabische Emiraten), de landbouw, de bosbouw en andere winningsactiviteiten (Kameroen, Tsjaad, Congo, Gabon).

 

Download onze volledige publicatie

Deze publicatie downloaden : Midden-Oosten en Afrika: schommelende olieprijzen leiden tot uiteenlop... (756,20 kB)
Naar boven