kredietverzekering nieuws publicaties
08/07/2021
Economische Publicaties

Landen- en Sectorrisico Barometer: kwartaalupdate 2de kwartaal 2021

Landen- en Sectorrisico Barometer: kwartaalupdate 2de kwartaal 2021

Een wereld met twee snelheden. Anderhalf jaar na het uitbreken van de pandemie is de toegang tot vaccinatie een van de meest cruciale factoren in ons dagelijks leven. Hetzelfde geldt voor de wereldeconomie: de vooruitzichten voor regio's waar een aanzienlijk deel van de bevolking al is gevaccineerd of bezig is te worden gevaccineerd, zijn aanzienlijk beter dan voor andere regio's. Zo is onze verwachte mondiale BBP-groei voor dit jaar naar boven bijgesteld (+5,6%), vooral dankzij de positieve verrassingen uit de Verenigde Staten, waarvan de landenrating dit kwartaal naar A2 is bijgesteld.

Deze verbeterde groeivooruitzichten komen tot uiting in de wereldhandel: na een volumedaling met ongeveer 5% vorig jaar geeft ons prognosemodel voor dit jaar een groei van 11% te zien. Ondanks de recessie in 2020 zou het volume van de internationale handel in 2021 dus bijna 6% hoger liggen dan het niveau van voor de crisis. In deze context van robuuste groei van de internationale handel profiteren de landen die commodities exporteren van een verbetering van hun ruilvoet. Volgens de nieuwe prognosemodellen van Coface voor 13 commodities, zouden de prijzen ten minste de komende zes maanden hoog blijven.

Het zal niet verbazen dat de landenrisicobeoordeling van een aantal van deze landen dit kwartaal is opgewaardeerd, waaronder Rusland, Saoedi-Arabië, Ecuador, de Republiek Congo, Azerbeidzjan, Botswana, Guinee en Mexico. Buiten de opkomende landen en de Verenigde Staten werd ook de beoordeling van Australië en Canada opgewaardeerd. In totaal werden dit kwartaal 11 landen opgewaardeerd en geen enkele naar beneden bijgesteld, ondanks de stijgende inflatie en de aanhoudende lockdown-maatregelen die de binnenlandse vraag in verscheidene grote opkomende economieën de komende maanden zullen beperken.

Op sectoraal vlak werden 53 sectorale beoordelingen opgewaardeerd. Deze hebben vooral betrekking op de metaalsector en, in mindere mate, op papier en hout.

 

 

 

 

 

Deze publicatie downloaden : Landen- en Sectorrisico Barometer: kwartaalupdate 2de kwartaal 2021 (1,58 MB)
Naar boven