kredietverzekering nieuws publicaties
12/10/2022
Economische Publicaties

Een koude rilling over de wereldeconomie - Barometer Q3 2022

Een koude rilling over de wereldeconomie

Nu de herfst op het noordelijk halfrond zijn intrede doet, wordt het donkerder voor de wereldeconomie. Naast de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, die wij in onze vorige Barometer onder de aandacht brachten, geven de wereldwijde monetaire verstrakking en de vele beperkingen voor de Chinese groei op zijn minst sombere vooruitzichten. Op korte termijn lijkt de economie zich te nestelen in een regime van "stagflatie", waarin bijna geen groei en snel stijgende prijzen naast elkaar bestaan. Ondertussen wordt de mogelijkheid van een wereldwijde recessie steeds duidelijker. De algemene neerwaartse bijstellingen van onze BBP-groeiramingen dit kwartaal weerspiegelen dit.

Onze beoordelingswijzigingen stroken ook met deze logica en met de talrijke verlagingen die vorig kwartaal zijn doorgevoerd. Coface heeft acht landen afgewaardeerd (Italië, Denemarken, Zwitserland, Cyprus, Luxemburg, Malta, Egypte en Chili), na 19 landen in het tweede kwartaal. De downgrades van 49 sectorale risicobeoordelingen wijzen op een duidelijke verslechtering van de omstandigheden in conjunctuurgevoelige sectoren (bouw, metaal en hout).

Meer dan elders zijn de wolken boven Europa bijzonder dreigend. Na de volledige sluiting van de Nord Stream-gaspijpleiding begin september wordt de energiecrisis als gevolg van de Russische inval in Oekraïne steeds erger. Het oude continent maakt zich daarom op voor "opgelegde" soberheid, aangezien de Europese Unie eindelijk overeenstemming heeft bereikt over een plan om het gasverbruik te verminderen, terwijl sommige industrieën hebben aangekondigd dat zij hun productie zullen verlagen om de stijgende energiekosten het hoofd te bieden. Nu de regio zich opmaakt om zich in haar winterkleren te hullen, lijkt het onvermijdelijk dat zij haar energieverbruik, vooral van aardgas en elektriciteit, zal moeten rantsoeneren. Duitsland, de belangrijkste industriële macht van het continent, zal het voortouw nemen in deze crisis (zie ons onderzoek naar zakelijke betalingen in Duitsland in 2022 voor meer informatie).

 

Deze publicatie downloaden : Een koude rilling over de wereldeconomie - Barometer Q3 2022 (6,85 MB)
Naar boven