kredietverzekering nieuws publicaties
07/03/2022
Economische Publicaties

Conflict Rusland-Oekraïne: Stagflatie in het verschiet

Coface Focus: Economische gevolgen van het conflict Rusland-Oekraïne: Stagflatie in het vooruitzicht. Afbeelding van een bakstenen muur met een blauwe en gele overlay die overeenkomt met de nationale vlag van Oekraïne

De escalatie van het conflict in Oekraïne en de invasie van dat land door het Russische leger op 24 februari hebben onrust veroorzaakt op de financiële markten en de onzekerheid over het herstel van de wereldeconomie drastisch doen toenemen, twee jaar na het uitbreken van de COVID-19-pandemie. Rusland is 's werelds op twee na grootste olieproducent, de op een na grootste aardgasproducent en behoort tot de vijf grootste producenten van staal, nikkel en aluminium ter wereld. Op de dag dat de invasie begon, daalden de financiële markten wereldwijd dan ook scherp en stegen de prijzen van olie, aardgas, metalen en voedingsgrondstoffen (vooral granen). Hoewel de hoge grondstoffenprijzen een van de risico's waren die wij al als potentieel ontwrichtend voor het herstel hadden aangemerkt, vergroot de escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne de kans dat de grondstoffenprijzen nog veel langer hoger zullen blijven. Dat vergroot op zijn beurt de dreiging van een langdurige hoge inflatie, niet alleen voor basisbehoeften, waardoor het risico van sociale onrust in zowel geavanceerde als opkomende economieën toeneemt. Sectoren zoals de automobielsector, het vervoer en de chemische industrie, en meer in het algemeen alle sectoren die de bovengenoemde grondstoffen als input gebruiken, lijken bijzonder kwetsbaar.

Gezien de omvang van de door de westerse landen en hun bondgenoten aangekondigde sancties zal de Russische economie bovendien in grote moeilijkheden komen en in 2022 opnieuw in een (diepe) recessie terechtkomen, wat ons ertoe aanzet de risicobeoordeling van het land te verlagen van B naar D. Door zijn afhankelijkheid van Russische olie en vooral aardgas lijkt Europa de regio die het meest blootgesteld is aan de gevolgen van dit conflict. Hoewel de vervanging van de volledige Russische aardgasbevoorrading van Europa (~40% van het totale Europese verbruik) op korte tot middellange termijn vrijwel onmogelijk is, zal het huidige prijsniveau, indien het tot het einde van het jaar aanhoudt, reeds een aanzienlijk effect hebben op de inflatie. Wij schatten dat de inflatie in de eurozone in 2022 met ten minste 1,5 procentpunt zal toenemen ten opzichte van onze vorige prognose, wat op zijn beurt de gezinsconsumptie zal uithollen en de bbp-groei zal doen afnemen. Hoewel sommige landen, zoals Duitsland en Italië, sterker afhankelijk zijn van Russisch aardgas, wijst de onderlinge afhankelijkheid van de handel van de landen van de eurozone op een algemene vertraging (1 procentpunt, rekening houdend met de gevolgen voor de buitenlandse handel en de bedrijfsinvesteringen). Een volledige stopzetting van de Russische aardgasleveringen zou de kosten opdrijven tot ten minste 4 procentpunten - waardoor de jaarlijkse groei van het BBP in 2022 op nul zou uitkomen.

In de rest van de wereld zullen de economische gevolgen vooral gevoeld worden door de stijging van de grondstoffenprijzen, die de inflatiedruk, die in de meeste delen van de wereld al voor het conflict bestond, zal aanwakkeren, maar de daling van de vraag vanuit Europa zal de wereldhandel belemmeren. Zoals altijd wanneer de grondstoffenprijzen de hoogte inschieten, zullen vooral de netto-importeurs van energie- en voedingsproducten worden getroffen, en dit des te meer in een onzekere en volatiele prijzenomgeving, met het schrikbeeld van belangrijke onderbrekingen van de bevoorrading in geval van een nog grotere escalatie van het conflict, en de verdere sancties en vergeldingsmaatregelen die elk land zou kunnen nemen. Kortom, de wereld is veranderd en de risico's dus ook.

 

Download de Engelstalige publicatie:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze publicatie downloaden : Conflict Rusland-Oekraïne: Stagflatie in het verschiet (3,45 MB)
Naar boven