kredietverzekering nieuws publicaties
13/12/2019
Economisch nieuws

Het aantal faillissementen in Frankrijk is minder hoog, maar het gaat over grotere bedrijven

Coface Focus - Het aantal faillissementen in Frankrijk is minder hoog, maar het gaat over grotere bedrijven

Na een moeilijk eerste kwartaal, gekenmerkt door de gevolgen van de "gele vesten", zal het aantal bedrijfsfaillissementen sinds het begin van het jaar in Frankrijk voor het vierde achtereenvolgende jaar dalen. Coface verwacht echter een licht herstel van het aantal faillissementen in 2020 (+0,9%), voornamelijk als gevolg van de verwachte vertraging in de bouwsector, die in 2019, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, grotendeels te wijten was aan openbare werken.

 

 

De contrasterende tweefasige impact van de "gele vesten"...

Hoewel de gilets jaunes (gele vesten) in het begin van het jaar een toename van het aantal bedrijfsfaillissementen veroorzaakten, leidden de daarop volgende belastingmaatregelen van de overheid en de dynamiek van de arbeidsmarkt tot een toename van de koopkracht van de huishoudens en uiteindelijk tot een sterke daling van het aantal faillissementen in de van de consument afhankelijke sectoren van de detailhandel en de distributie.  Anderzijds wordt het vervoer nog steeds benadeeld door de toename van het aantal faillissementen van taxichauffeurs en wegvervoerders en zijn de kosten van faillissementen in de autosector gestegen, ondanks het feit dat de faillissementen steeds minder vaak voorkomen. Deze schijnbare tegenstrijdigheid is te verklaren door de moeilijkheden die de fabrikanten van uitrustingsstukken in 2019 hebben ondervonden en die ondanks hun beperkte aantal een aanzienlijk marktaandeel hebben.

Meer in het algemeen werden de eerste tien maanden van het jaar gekenmerkt door een toename van het aantal faillissementen voor bedrijven die meer dan 5 miljoen euro aan inkomsten genereerden - met name zes bedrijven met een omzet van meer dan 200 miljoen euro hebben in die periode een insolventieprocedure ingeleid

 

Een relatief optimisme getemperd door economische vooruitzichten

 

Volgens het onderzoek dat Coface in september 2019 heeft uitgevoerd onder bedrijfsleiders uit de sector, zijn de Franse bedrijven relatief positief over de ontwikkeling van hun cashflow in 2020. Maar dat geldt veel minder voor de Franse economie en vooral voor de wereldeconomie. Zo denkt de helft van de ondervraagden dat hun exportactiviteit voornamelijk bedreigd zal blijven door handelsspanningen en geopolitieke risico's, veel meer dan door Brexit of een mogelijke recessie in de Verenigde Staten. Ondanks deze risico's zal 2020 ook exportmogelijkheden bieden, met name voor de rest van de Europese Unie, die volgens de bedrijven volgend jaar de meest dynamische markt zal zijn, vóór Noord-Amerika en Azië.

Dit persbericht downloaden : Het aantal faillissementen in Frankrijk is minder hoog, maar het gaat ... (254,12 kB)

Contact


Heeft u vragen?

Neem dan contact op met
Marketing & Communicatie Coface NL via:
marketing-netherlands@coface.com

Naar boven