kredietverzekering nieuws publicaties
21/05/2019
Economische Publicaties

Na-aper wordt voorloper: een nadere blik op de 5G-ambities van China

Na-aper wordt voorloper: een nadere blik op de 5G-ambities van China

Op het gebied van 5G-technologie is China snel uitgegroeid tot een grote speler. Dat is te danken aan de strategie van de overheid, die achter de grote investeringen in onderzoek en ontwikkeling staat. Deze nieuwe technologie maakt deel uit van het “Made in China 2025”-initiatief, waarmee China de topsectoren zelfvoorzienend wil maken. China heeft 5G op een gecoördineerde wijze aangepakt en er kunnen al enkele successen worden aangewezen. Zo berust 40% van alle patenten ter wereld met betrekking tot de huidige normen voor 5G-netwerken bij Chinese bedrijven. Bovendien zullen Chinese bedrijven van 5G profiteren. Huawei is wereldleider in netwerkinfrastructuur met op dit moment een marktaandeel van 29%.

Bovendien zal 5G naar verwachting een vervangingscyclus voor mobiele telefoons in gang zetten, waarbij drie van de vijf mondiale leiders voor mobiele telefoons Chinese bedrijven zijn: 

Huawei, Xiaomi en Oppo. Moest China in het 3G- en 4G-tijdperk nog achterstanden inhalen, in de 5G-wedloop heeft het nu een sterke positie kunnen innemen. Maar er moeten wel wat problemen worden overwonnen om de ambities te realiseren. De successen van het land waren voor een groot deel te danken aan de integratie van mondiale waardeketens. China is echter nog steeds van invoer afhankelijk, in het bijzonder voor technologisch hoogwaardige producten. Dat maakt de sector kwetsbaar voor de dreiging van protectionistisme. Dit is zichtbaar in de handelsoorlog met de Verenigde Staten, die veel elektronische producten treft. Bovendien wordt de uitrol van 5G-netwerken door Chinese bedrijven door veel ontvangende landen gezien als een gevaar voor de cyberveiligheid. De VS verbiedt het gebruik van Huaweiapparatuur en dringt daar ook op aan bij zijn bondgenoten. Dat kan in de toekomst een negatief effect hebben op de groei van de Chinese 5G.

 

China staat sterk in de mondiale 5g-wedloop

Nadat China in de tijd van 3G en 4G achterstanden moest inhalen, geeft de overheid nu bijzondere aandacht aan de ontwikkeling van de 5G-technologie. China is op het gebied van 5G snel een grote speler geworden en dat heeft de aandacht getrokken van zowel gevestigde bedrijven als beleidsmakers. De top-down ondersteuning door de overheid heeft die snelle groei wel geholpen. De grootste handelspartners van China storen zich daar voortdurend aan. In het 13e vijfjarenplan (2016-2020) staat dat China 5G voor 2020 wil lanceren. Dit plan maakt ook deel uit van het “Made in China 2025”-initiatief, waarmee de Chinese overheid wil bereiken dat de topsectoren in 2025 zelfvoorzienend zijn. En in 2050 wil het ook op het gebied van innovatie wereldleider zijn. In het kader van IMT-2020 (het geheel van internationale normen voor het 5G-netwerk), werd in 2014 voor 5G een promotiegroep opgericht door het ministerie van industrie en informatietechnologie, de nationale ontwikkelings- en hervormingscommissie en het ministerie van wetenschap en technologie. Het doel van de groep is om alle spelers in het ecosysteem samen te brengen en daarmee synergie en betere samenwerking te bereiken. Een gezamenlijke strategie werd hierdoor makkelijker, wat Chinese bedrijven kansen biedt om een sterke positie op de mondiale 5G-markt op te bouwen. Met dat doel heeft de overheid ook geholpen bij investeringen in de sector, in het bijzonder door de oprichting in 2014 van een nationaal investeringsfonds voor de integrated circuit-sector. Het doel is expansie van de eigen chipindustrie van $ 65 miljard in 2016 naar $ 305 miljard in 2030. [...]

 

 

 

Download de volledige Engelstalige publicatie:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Download het Engelstalige persbericht:

Na-aper wordt voorloper: een nadere blik op de 5G-ambities van China

Deze publicatie downloaden : Na-aper wordt voorloper: een nadere blik op de 5G-ambities van China (553,28 kB)
Naar boven