kredietverzekering nieuws publicaties
30/06/2023
Corporate Nieuws, Product nieuws

"Schuld tegen de natuur": Coface biedt herverzekering in grootste deal in de geschiedenis!

Coface biedt herverzekering in grootste deal in geschiedenis

Ecuador, een land dat rijk is aan biodiversiteit, heeft een overeenkomst getekend om zijn schuld te verminderen en tegelijkertijd enkele honderden miljoenen dollars te besteden aan het behoud van de Galapagoseilanden.

Via de Amerikaanse International Development Finance Corporation heeft Coface deelgenomen aan de herverzekering van het financiële pakket, dat de grootste schuldenruil is ten gunste van het behoud van de biodiversiteit.

 

Het zeereservaat van de Galapagos is een van de grootste en biologisch meest diverse beschermde zeegebieden ter wereld. In 2022 creëerde de Ecuadoraanse regering het Hermandad zeereservaat om het behoud van de zee te verbeteren. Door de schuldomzetting en de daarmee samenhangende instandhoudingsactiviteiten kan Ecuador voldoen aan de toezegging van de Global Oceans Alliance om tegen 2030 30% van het mondiale zeegebied te beschermen.

Het doel van de Galapagos Marine Bond is om de schuldconversie van Ecuador te financieren door $1,628 miljard aan internationale obligaties van Ecuador te ruilen voor een lening van $656 miljoen. Deze historische overeenkomst zal Ecuador de komende 17 jaar ongeveer $1 miljard besparen. De kern van de obligatie is $18 miljoen aan jaarlijkse financiering voor de Galapagoseilanden. De komende 20 jaar zullen deze fondsen gebruikt worden om bedreigde diersoorten en andere aspecten van deze ecologische schat te beschermen. De U.S. International Development Finance Corporation (DFC) verstrekt $ 656 miljoen aan verzekering tegen politieke risico's (voor de lening) en herverzekering voor het project wordt verzorgd door een groep van 11 particuliere verzekeraars, waaronder Coface, om het project te vergemakkelijken.

"Dit was de eerste schuld-voor-natuur-ruil waaraan Coface heeft deelgenomen. We willen in de toekomst aan meer groene deals meewerken en cruciale steun bieden aan sociaal en ecologisch belangrijke programma's", benadrukt Phil Ward, Senior Account Manager voor Financiële Instellingen voor Coface Noord-Amerika.

Na enkele maanden discussiëren over de structuur en de formulering van dit specifieke beleid, kon Coface haar steun voor de transactie voor een periode van 10 jaar bevestigen. "Dit is het resultaat van een uitstekende samenwerking tussen de verschillende afdelingen van Coface", zegt Guillaume Ogier, hoofd Single Risk Verzekeringen voor Coface VK & Ierland.

 

EEN INNOVATIEVE TRANSACTIE DANKZIJ een single risk VERZEKERING

De Single Risk-oplossingen van Coface zijn afdekkingsproducten die projecteigenaren, ontwikkelaars of financiers beschermen tegen commerciële en politieke risico's op lange termijn. In 2022 verdubbelde Coface het budget voor de ondersteuning van ESG-projecten wereldwijd tussen nu en 2025 door meer Single Risk-verzekeringsoplossingen in te zetten. Het doel is om onze steun te versterken voor de financiering en uitvoering van projecten geleid door bedrijven, banken en multilaterale instellingen die voldoen aan specifieke ESG-criteria in sectoren zoals hernieuwbare energie, energie-efficiëntie, transport, waterzuivering, gezondheid, onderwijs en microfinanciering.

Scott Nathan, CEO van de DFC, citeert op de website van de organisatie: "Deze transactie is een enorme prestatie en biedt voordelen op meerdere niveaus. Ecuador krijgt meer economische stabiliteit en de wereld profiteert van het behoud van een cruciaal ecosysteem. DFC is trots op de samenwerking met onze partners [noot van de redactie: inclusief Coface] om deze innovatieve transactie mogelijk te maken. De Galápagos Marine Bond zal enorme voordelen opleveren voor de bevolking van Ecuador door de nationale schuld van het land te verlagen en aanzienlijke middelen te verschaffen om de Galápagoseilanden en haar buitengewone biologische diversiteit voor de komende jaren te beschermen. DFC's investering van 656 miljoen dollar in politieke risicoverzekering voor deze transactie onderstreept ook de kracht en flexibiliteit van onze politieke risicoverzekering om kapitaal uit de private sector te mobiliseren voor investeringen met tastbare economische en milieuvoordelen."

Naar boven