kredietverzekering nieuws publicaties
26/06/2023
Economisch nieuws

Landbouwgrondstoffen onder druk

Landbouwgrondstoffen onder druk

Hoewel de wereldwijde economische vooruitzichten onzeker blijven en nauw verbonden zijn met de inflatietrends en de beslissingen van de centrale banken over het monetaire beleid, werden onze zorgen over landbouwgrondstoffen in het tweede kwartaal van 2023 versterkt. Hoge productiekosten, handelsspanningen en toegenomen weerrisico's zullen de komende maanden blijven wegen op de wereldwijde landbouwproductie.

Hoewel de voedselprijzen sinds medio 2022 zijn gedaald, blijven ze naar historische maatstaven hoog (Chart 1). Verschillende landen, waaronder India, hebben aangekondigd dat ze in de tweede helft van het jaar de beperkingen op de uitvoer van voedsel die ze bijna een jaar geleden als reactie op de hoge prijzen hebben ingevoerd, zullen handhaven. Deze maatregelen zullen de internationale handel blijven beperken op een moment dat de graanvoorraden sterk geconcentreerd zijn. China bijvoorbeeld heeft momenteel meer dan 50% van de mondiale tarwevoorraden in handen (Chart 2).

Graphs agrifood

LANDBOUWGRONDSTOFFEN BLIJVEN CENTRAAL STAAN IN HET GEOPOLITIEKE SPEL

Graanleveranties zijn een belangrijk onderdeel van de dwangstrategie van Vladimir Poetin en deze hefboom, geformaliseerd door de oprichting van een maritieme corridor in de Zwarte Zee, zou net zo lang moeten duren als het conflict. De overeenkomst, die erg fragiel is omdat ze om de twee maanden wordt verlengd, bevestigt de druk op de wereldwijde graanbevoorradingsketens op middellange termijn.

Tot slot zal de toenemende frequentie van klimatologische en meteorologische anomalieën de volatiliteit van de landbouwgrondstoffenprijzen alleen maar vergroten. Op het noordelijk halfrond zullen de huidige vroege periodes van intense hitte en het aanzienlijke watertekort de graanopbrengsten (tarwe, maïs) tot het einde van het jaar beïnvloeden. Bovendien zal het vrijwel zeker optreden (>90%) van een El Niño-episode vanaf het derde kwartaal van 2023 de bestaande spanningen nog vergroten. El Niño staat voor warmer, droger dan normaal weer in de Indo-Stille Oceaan en zal de onderliggende effecten van de klimaatverandering nog verergeren. Concreet zal de productie van verschillende landbouwgrondstoffen (suiker, palmolie, granen) vanaf eind 2023 worden beïnvloed.

Tegen deze achtergrond stijgen de prijzen van landbouwgrondstoffen al, zoals suiker, tarwe, maïs en cacao. Suiker is een goede indicator voor toekomstige trends, omdat het alle huidige risico's combineert: het is onderhevig aan exportbeperkingen door grote producenten, terwijl de prijs van ruwe Brent-olie de vraag naar suiker voor de productie van bio-ethanol ondersteunt. Bovendien vergroten weersvoorspellingen de onzekerheid over de productieniveaus in 2023 voor 's werelds grootste producenten (Brazilië, India en de EU).

 

> Lees onze volledige Agrofood sector analyse voor meer details.

Naar boven